Založ si blog

Kleptokracia v Strednej Európe

Čím je charakteristický tento druh rozdelenia moci a zdrojov je, že na vertikálnej ako aj na horizontálnej úrovni dochádza k systematickému okrádaniu tých, ktorý sa nachádzajú na konci reťazca. My môžme pozorovať tento fenomén na republikách balkánskeho typu v strednej Európe, krajinách V4. Krajiny ako SR alebo ČR majú dosť zdrojov ale na prvých stupňoch stratifikačného rebríčka sa všetko bohatstvo vyparí.

Najlepšie sa to ilustruje na príklade športu, kde funkcionári rozkradnú finančné prostriedky pre talentovanú mládež a tak peniaze na profi šport majú len deti bohatých rodičov. Je to viditeľné v hokeji rovnako ako aj v lyžovaní, kde nám hrozilo že prídeme o náš najväčší talent kvôli skorumpovanému zväzu. Na Slovensku sa hokej hrá poväčšine v zastaraných hokejových arénach postavených ešte za socializmu a finančné prostriedky na nové arény politici radšej rozdajú svojim voličom ako populistický úplatok na ceste za udržaním moci. Tak vedľa moderných štadiónov v Košiciach alebo Bratislave máme kvôlne s drevenou strechou v Bystrici alebo vo Zvolene, ktoré patria do krajín III. sveta.

Vo futbale sa situácia rapídne zlepšila a môžme sa pochváliť modernými arénami, ktoré nám závidia aj v Rakúsku alebo Chorvátsku, kde napriek futbalovým úspechom na Mundiale nemajú Národný štadión. Tieto štadióny sa postavili za vlády nenávideného politika, ktorému liberálne ľavičiarske média nevedia prísť na meno. Dokonca aj oblasť kultúry si prišla na svoje, a to novou budovou SND, kde bežne vídať zájazdy z Viedne.

Sme krajina, ktorá má svoje výhody, najmä dobrú polohu v strede Európy, napojenie na nemecký priemysel a vďaka euru, dôchodkovej reforme a dlhovej brzde aj dobrý ekonomický podklad. Vďaka priaznivému ratingu od agentúr ako S&P máme aj nízky výnos dlhopisov a tak si môžme požičiavať za menej ako naši susedia. To sú úspechy, z ktorých benefituje len úzka skupina napojená na vrcholovú politiku. Dôvod je nízka vymožiteľnosť práva, ktorá nahráva najmä rôznym sociálnym inžinierom, ktorý vďaka rôznym podvodným schémam ako sú napr. nebankovky a exekučná mafia získavajú nezanedbateľné zdroje príjmov. Súdy, prokuratúra a polícia sú synonymami korupcie a pojem právny štát je len rétorická hračka niektorých politikov. To nezmení žiadny Matović a korupčná triáda si pôjde svoje za jaždého režimu.

Fakty sú fakty-trhy veria Ficovi

06.02.2024

Výnos 10 ročného dlhopisu danej krajiny v národnej mene je benchmarkom- ukazovateľom stavu verejných financií, HDP, zadlženosti a iných fundamentov v skratke. SR je na tom dobre- solídnych 3,4%. (podobne ako Kanada). Naši bratia s vládou Prof. Nutellu majú dlhopis s výnosom 3,75. Solídne čísla ekonomík Strednej Európy. Naše nedosiahnuteľné vzory, pokrokový svet takzv. [...]

Svet a Slovensko sa zabáva

11.08.2023

Máme čas leta a každý sa zabáva po svojom. Niekto chodí na festivaly, futbaloví groundhopers na štadióny, niekto na tlačovky atď. Každý štát má svoj druh zábavy, američania NFL a prezidentské primárky, Nemci majú Októberfest, Rusi s Ukrajincami sa tiež bavia po svojom- taký sovietsky Gangnam style. Ale treba ich nechať, nech sa chlapci vybláznia do sýtosti , hlavne že [...]

Banda tupých hláv

09.08.2023

poviem bez obáv, nasadili nám známe médiá a spíker Adrián už nad tým dumá a iste pravdu má. Asi toľko k súčasným volebným spotom a billboardom na čierno. Chcete lacnejšie potraviny, 15 dôchodok, skvelú budúcnosť ?! Všetko máme!!! Teraz alebo nikdy! Už chýba len druhé Švajčiarsko na billboarde pri ceste a Mickeyho 2x násobné platy na bicykli. Á… zabudol som na [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

dejan

Každému čo jeho je- Suum cuique tribuere

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 17640x
Priemerná čítanosť článkov: 1960x

Autor blogu

Kategórie